2008. augusztus 26., kedd

Augusztus 16. - Az első nap Amszterdamban

Reggel fél 8 körül ébredtem. A táj már teljesen más volt, mint az úton bárhol máskor. Az út menti réteken rengeteg tehén, bárány legelt, némely legelőt sűrű köd is borította. Még ekkor sem fogtam fel igazán, hogy tényleg Hollandiában vagyok.
Végül kb. fél 10 környékén megérkeztünk Amszterdamnak az egyik P+R parkolójába (Zeeburg). A parkoló információs pultjánál segítettek nekünk, hogy mivel érdemes eljutni Uilenstede-ig, ahol a DUWO-nak volt az irodája. Nagy nehezen fölcipekedtünk a dögnehéz cuccokkal a 26-os (amúgy Siemens Combino) villamosra. Érdekes volt, ugyanis teljesen más a villamos berendezés mint otthon: itt rövid szerelvények vannak, és csak középen lehet felszállni, ahol egy kis jegykezelő bódé van berendezve, ott lehet jegyet venni. A többi ajtónál csak leszállni lehet. A Combino gyorsulása, fékezése az otthonihoz hasonló, s bár próbáltunk egyszerre kapaszkodni és fogni a nagy csomagokat, amikor Eszter bőröndje véletlenül rádőlt egy holland bácsira, aki ahelyett, hogy megbotránkozott volna rajtunk szerencsétlen turistákon inkább mosolyogva segített tartani a csomagot. A Central Station-nél megpróbáltuk kideríteni Gáborral, hogy melyik villamos és honnan megy az Ulienstede felé (ahol a DUWO szállásszerződését alá kell írnunk). A GVB (a helyi közlekedési társaság) információs irodája zárva volt, úgyhogy megkérdeztünk egy színes bőrű „GVB Info” mellényt viselő srácot, aki meg akart győzni minket, hogy az 5-ös villamos helyett (ami az Central Station-től közvetlenül az Ulienstedeig közlekedik) inkább egy metró + villamos kombinációval menjünk, mire a társa kijavította. Ezután azt javasolta, hogy a Central Stationben található szupermarketben vegyük meg a jegyet. Mondanom se kell, hogy amikor a boltban jegyet kértünk elég furcsán néztek ránk. Végül a villamoson vettünk jegyet. Miután elértünk Uilenstede-ig otthagytuk az állomáson Esztert a csomagokkal, és elmentünk Gáborral felderíteni a terepet. Hamar megtaláltuk a DUWO irodát, majd vittük a csomagokat. Azt hittem megszakadok alattuk, de tényleg! A szerződés aláírása és a kulcs átvétele után felmentünk a szobába. Igazából sem az épület, sem a konyha, sem a fürdő, sem a szoba nem olyan volt amit vártunk. A nyugati luxusnak, tisztaságnak semmi nyoma, a konyha ocsmány, a fürdő meg sem közelíti akár az otthoni Griff koli szintjét. Azt, hogy a szoba tiszta kosz, a szekrény alsó polca törött, több helyen le van tépve a tapéta felesleges említeni. A kilátás viszont kárpótol a legtöbb dologért: a hetedik emeletről gyönyörű a lelátás a parkra és az egész környékre. Rögtön kipakolás után nekiláttam átrendezni a szobát, szinte minden mozdítható bútor máshova került, de végül olyan lett a szoba, amilyet igazán szerettem volna.
Délután gondoltuk, hogy beváltjuk a DUWO irodában kapott szendvics- és teakupont a lenti kávézóban, ám (bár a jegyen az állt, hogy aznap 17 óráig élhetünk ezzel a lehetőséggel) a tulaj közölte, hogy ma csak 14 óráig voltak nyitva, a szendvics amúgy is elfogyott, úgyhogy max. teát tud adni. A teázáshoz csatlakozott hozzánk egy német lány (Katrin) és a barátja. Barátságosak voltak. Aznap késő délutánra még Eszter volt TANDEM partnerével, Micheallel volt megbeszélve egy találka, aki épp Amszterdamban töltött néhány napot a barátjával, úgyhogy meglátogattak minket.

Nincsenek megjegyzések: