2008. szeptember 7., vasárnap

Augusztus 31. - A tengerpart

A mai nap elhatároztuk, hogy lebiciklizünk Zandwoortba a tengerpartra. Miután kinéztük a bicikliútvonalat interneten, megkerestem az érintendő utcákat a térképünkön, sőt még a jellemzőbb elágazásokat és utcaneveket külön fel is írtam egy kis papírra, hogy út közben ne kelljen a nagy térképet állandóan előszedni. Gyönyörű szép időnk volt, eső már napok óta nem esett, valahogy minden együtt volt a remek biciklitúrához.
Az útvonal az alábbi volt: Amszterdam belvárosa - Harleemerweg - Halfweg - Harleem - Zandwoort. A bicikliutak - nem meglepően - Amszterdamon kívül is rendkívül jó minőségűek, szélesek, kiépítettek. Még Halfweg előtt Eszter szólt, hogy álljunk meg, mert vadmálnát látott az útmenti bokorban. Végül nem málna volt, hanem valami más (elfelejtettem a nevét:)) mindenesetre jó sokat szedtünk és ettünk belőle. Közvetlenül a bokrok mögött még volt egy két pózna közé kifeszített kábel amin le lehetett gurulni egyik póznától a másikig (a tányéros sífelvonókhoz hasonlóan). Ez annyira megtetszett nekünk, hogy szinte ott se akartuk hagyni. :)

Haarlem előtt úgy döntöttünk, hogy inkább felszállunk a vonatra, mert különben lehet, hogy nem érnénk ki időben a tengerre.
Zandwoort tipikus tengeri üdülőfalu, nem is nagyon emlékeztet a többi holland városkára. A vasútállomástól 3 percere már ott a tenger, homokos parttal, mely ha még hozzáképzeljük a temérdek embert, rikoltozó sirályokat és a baywatch-őrházakat szinte egy az egyben Miami Beach hangulatát kelti.


A víz jéghideg volt (otthon megnéztem aznapra 17 C fok) de hősiesen belementünk és úsztunk egyet. Ez nem tartott sokáig, utána a parton építettünk homokvárat. Kitaláltuk, hogy el kéne vezetni a tengervizet a "várárokig", de többféle "mérnöki" módszer bevetésével sem sikerült megvalósítani, bár egyszer már csak 5 centin múlott. Hűséges segítőink is akadtak: eleinte egy kisfiú, majd egy helyi kislány is segített a kiszáradt várárkot megtölteni vízzel...hiába! :(
Hazafelé Haarlemben - mivel már az éhhalál fenyegetett - beültünk egy Burger Kingbe. A bicikliút haza is tartogatott meglepetést: azoknál a bokroknál, ahol a szedret (szeder volt az?!) szedtük, rengeteg fekete és barna kisnyulat láttunk: Eszter szerint vagy 15-en voltak!

2 megjegyzés:

eszter írta...

igen, szeder:)

eszter írta...

csiberepüüüüüül......